Національна школа суддів України

Верховенство права і захист прав людини в умовах конфлікту

17 вересня 2021 року Національна школа суддів України у співпраці з проєктом Академії Фольке Бернадотта “Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні” та “Всеукраїнською асоціацією жінок-суддів” проводить  семінар для суддів “Верховенство права та його роль в запобіганні конфліктів і побудові миру”.

З вітальною промовою до учасників звернулась проректор Національної школи суддів Наталія Шукліна, яка зазначила актуальність і важливість обізнаності та вдосконалення професійної компетентності суддів щодо застосування принципу верховенства права в мирному та демократичному суспільстві та в умовах конфлікту.

Коордитатор проєкту Академії Фольке Бернадотта “Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні” Юлія Седик ознайомила суддів із завданнями семінару: ознайомити суддів зі значенням функцій верховенства права для захисту прав людини в умовах конфлікту, визначення інструментів і можливостей для застосування цих функцій для побудови миру, сталого розвитку та запобігання конфліктів.

Тренерами заходу виступили суддя Верховного Суду, президент ГО “Всеукраїнська асоціація жінок-суддів” Надія Стефанів та член правління цієї організації, суддя Одеського апеляційного суду у відставці Альбіна Кадегроб.

Семінар складається з 4 модулів, на кожному з яких тренери презентують лекцію та пропонують дискусію на певні теми, а саме:

-         функції верховенства права в мирному та демократичному суспільстві;

-         верховенство права в умовах конфлікту та його роль в  побудові миру;

-         соціальні та політичні функції верховенства права та державні установи в умовах  конфлікту;

-         профілактичні функції  верховенства права у запобіганні конфліктів і побудові миру.

Узагальненням теоретичного матеріалу заплановано роботу в групах над практичним завданням  “Профілактичні функції  верховенства права у запобіганні конфліктів і  побудові миру”.

Семінар завершиться підведенням підсумків та врученням Сертифікатів Національної школи суддів України.