Національна школа суддів України

Верховенство права в адміністративному судочинстві

2 березня  2018 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено загальноукраїнський семінар для суддів адміністративних судів на тему: “Практичні засади застосування новел Кодексу адміністративного судочинства України”.

Вітальними словами захід відкрили директор регіонального відділення Валентина Коржик та голова Харківського апеляційного адміністративного суду Геннадій Бершов, який зауважив, що увагу учасників семінару буде зосереджено на розгляді оновленого Кодексу адміністративного судочинства України, який містить зміни більш ніж до 80% статей, здебільшого розширюючи і конкретизуючи вже наявні норми.  

Доцент кафедри адміністративного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Надія Писаренко звернула увагу на запровадження принципу верховенства права в адміністративному судочинстві та наголосила, що верховенство права є доктринальною ідеєю, відповідно до якої мають діяти всі носії влади. На прикладі рішеннь Європейського суду з прав людини викладачка проілюструвала, як нехтування суб’єктами влади призводить до ігнорування ідеї верховенства права в цілому.

Суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Михайло Гуцал (модератор семінару) присвятив свій виступ розгляду нових процесуальних правил відводу та самовідводу судді.

Судді Харківського апеляційного адміністративного суду Андрій Григоров та Зоя Кононенко обговорили з колегами питання розмежування предметної юрисдикції адміністративних судів і нові вимоги до доказів в адміністративному процесі.

Суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Андрій Жук провів порівняльний аналіз спрощеного та загального позовного провадження в адміністративному процесі.

Жваве обговорення викликав виступ судді Сумського окружного адміністративного суду Олександра Прилипчука щодо підготовчого провадження як стадії судового розгляду справи.

Учасники семінару висловили впевненість, що обговорення процесуальних новел у суддівському середовищі із залученням науковців і колег із різних регіонів буде мати позитивний вплив на якість здійснення правосуддя.