Національна школа суддів України

Відбулося засідання робочої групи блоку “Цивільне судочинство”: зміни, перспективи, поточні питання

3 липня 2023 року у Національній школі суддів України проведено планове онлайн-засідання групи розробників блоку “Цивільне судочинство” під керівництвом начальниці відділу підготовки викладачів (тренерів) Олени Умнової за традиційною участю суддів-розробників Катерини Котельви, Валентини Маліновської, Людмили Макаренко, Ярослава Пересунька, Софії Данилів, Стелли Цибізової, Максима Ходаківського та працівників відділу Віри Гайдук, Олександра Сліпченка, Богдана Остудімова. Також до роботи групи долучився суддя Харківського апеляційного суду Віктор Яцина.

На початку засідання Оленою Умновою оголошено про кадрові зміни, що відбудуться найближчими днями у роботі блоку “Цивільне судочинство” через припинення роботи у НШСУ її та Віри Гайдук. З огляду на це робочою групою розпочато вирішення першочергових питань організації її подальшої роботи без участі досвідчених координаторів, які тривалий час спрямовували напрями роботи групи блоку “Цивільне судочинство”, модерували усі заходи, що проводилися групою.

Під час засідання основну увагу було приділено увагу новому семінару для суддів місцевих загальних судів “Провадження у цивільних справах в суді першої інстанції: проблемні питання”, що охоплює широке коло тематики роботи цих судів. Цей семінар знаходиться на завершальній стадії розробки, водночас суддею Харківського апеляційного суду Віктором Яциною було запропоновано дещо розширити перелік тем. Тож під час наступного засідання робочої групи змістовне наповнення семінару обговорюватиметься детальніше з демонстрацією більшості напрацьованих презентацій і матеріалів.

Крім того учасниками групи продискутовано новели проекту Закону України «Про колективні трудові спори», фахове обговорення заплановане на липень поточного року за участю представників НШСУ у межах співпраці з Національною службою посередництва і примирення.