Національна школа суддів України

Вишкіл тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду

14 червня 2022 року Проєкт ЄС “Pravo-Justice” розпочав міжінституційний навчальний курс “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду”, який проводиться в межах Ініціативи “Модельні суди”. Курс передбачає вісім навчальних вебінарів, слухачами яких стануть 36 учасників, зокрема судді, працівники апарату суду, представники Служби судової охорони, системи безоплатної правової допомоги, викладачів Національної школи суддів України, адвокатів та неурядових ГО.

Привітали учасників на відкритті курсу голова Ради суддів України Богдан Моніч, голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, голова Служби судової охорони Валерій Бондар, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Усі керівники органів судової системи України наголосили на важливості курсу у часи повномасштабної військової агресії росії проти України. Адже значно збільшилася кількість людей, що постраждали від бойових дій, а відтак є потенційними вразливими користувачами судових послуг.

Головна національна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Pravo-Justice” Поліна Лі наголосила, що їх команді приємно бачити інтерес до навчання представників різних установ судової системи, правозахисників, адвокатів. Це важливо для ефективної роботи під час нашого міжінституційного курсу. Окрім того, всі учасники після завершення навчання стануть тренерами та поширюватимуть нові знання у свої організаціях, професійних спільнотах.

Тренери курсу, експертки Проєкту Іріна Урумова і Катерина Ілікчієва, а також координаторка курсу та напряму роботи з вразливими користувачами суду у межах Ініціативи “Модельні суди” Євгенія Бондаренко, познайомилися з учасниками та обговорили плани курсу.

Під час першого вебінару тренери представили концепцію віктимізації, необхідність підтримки потерпілих та свідків. До тренерів також долучилася випускниця одного з попередніх курсів Наталія Король, керівниця апарату Вінницького апеляційного суду.

Протягом наступних вебінарів учасники зможуть ознайомитися з міжнародними та регіональними стандартами захисту й підтримки потерпілих і свідків, навчатимуться, як вибудовувати комунікацію з вразливими особами, розуміти потреби потерпілих та свідків, підтримувати постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройним  конфліктом.