Національна школа суддів України

Вишкіл тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій судових користувачів

19 червня 2023 року в.о. начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська взяла участь в онлайн-відкритті  спеціального міжінституційного навчального курсу “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій судових користувачів”, розробленого міжнародними та національними експертами Проєкту ЄС “Право-Justice” в рамках Ініціативи “Модельні суди” для суддів.

Метою навчального курсу є підготовка тренерів, які в подальшому самостійно зможуть передати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейський практик із забезпечення доступу до правосуддя для вразливих користувачів суду. Програма розроблена для суддів, працівників апарату суду, прокурорів, представників Національної поліції України, системи безоплатної правової допомоги та неурядових громадських організацій.

Навчальний курс передбачає проведення 8 вебінарів для 25 відібраних конкурсною комісією Проєкту учасників з періодичністю двічі на тиждень. В межах курсу передбачено висвітлення таких тем:

– Як надавати судові послуги вразливим користувачам суду в умовах воєнного стану? Наприклад, дітям, людям, які постраждали від воєнних злочинів, жертвам сексуального насилля, пов’язаного із збройним конфліктом, особам з інвалідністю та маломобільним групам населення;

– Які є міжнародні та регіональні стандарті захисту й підтримки потерпілих і свідків?;

– Як зрозуміти потреби потерпілих та свідків?;

– Якою має бути комунікація з вразливими особами?;

– Як підтримати постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом?.

Під час відкриття представленого курсу також відбулося підписання Меморандуму про співпрацю та впровадження Служби волонтерів у Івано-Франківському міському суді Івано-Франківської області та Івано-Франківському апеляційному суді.