Національна школа суддів України

Висновок експерта та актуальні питання призначення судових експертиз

3 липня 2023 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних та апеляційних судів семінар “Проблемні питання призначення судових експертиз”.

Навчання організовано та проведено спільно Львівським та Одеським регіональними відділеннями Національної школи суддів України.

Директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна у своєму вступному слові розповіла, що аналізуючи результати анкетувань, які постійно проводяться за результатами проведених заходів Національною школою суддів України, завжди виокремлюється тема судових експертиз. З метою фахового обговорення питань, що виносяться на вивчення, з суддями-учасниками спільно працюватимуть судді-тренери та експерти.

До проведення навчання було залучено суддю Сихівського районного суду м. Львова Ольгу Бойко; суддю Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Ігоря Чорного; президентку Всеукраїнської асоціації індивідуальної психології члена NASAP, судового експерта, психотерапевта Зоряну Кошулинську та медичного директора державної установи інституту психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України Андрія Гуля. Із Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України взяли участь старший судовий експерт лабораторії почеркознавчих та технічних досліджень документів Тетяна Качмар;  старший науковий співробітник лабораторії автотехнічних досліджень Андрій Куйбіда та старший судовий експерт лабораторії інженерно-технічних досліджень Олександр Косинський.

Серед тем, що виносились на обговорення аудиторії були проблемні моменти, що виникають у роботі судді при призначені експертизи. Слухачі семінару аналізували актуальні питання призначення судових почеркознавчих експертиз та технічних досліджень документів,  судових автотехнічних та транспортно-трасологічних експертиз, а також судових будівельно-технічних та земельно-технічних експертиз. З метою поглиблення знань суддів щодо призначення експертиз, викладачі спільно із учасниками деталізували процес призначення та проведення судово-психологічних, судово-психіатричних та комплексних психолого-психіатричних експертиз.

Для повного та різностороннього опрацювання проблематики теми заходу викладачами були проведені сесії запитань-відповідей та експрес-опитування.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.