Національна школа суддів України

Вітчизняна історія та українська мова в контексті державотворення

29 серпня 2023 року Національна школа суддів України провела семінар-практикум для помічників суддів і працівників апаратів судів “Від Русі до України: вітчизняна історія та українська мова в контексті державотворення (IX –XVIII століття )”.

Вступними промовами захід розпочали директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна та заступник директора Харківського регіонального відділення Яна Шевцова. Увагу аудиторії було зосереджено на тематиці та програмі заходу, правилах роботи онлайн, необхідності дотримання заходів безпеки під час участі у семінарі-практикумі. Яна Шевцова представила  викладача та модератора освітнього заходу – головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Оксану Кабиш та викладачів – завідувача кафедри джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін історичного факультету Українського державного університету   імені Михайла Драгоманова, доктора історичних наук, професора, академіка Академії наук вищої школи України, голову предметної комісії з історії МОН України Олександра Потильчака та старшого наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександра Здебського.

Упродовж семінару-практикуму слухачі детально проаналізували тексти історичних джерел, переглянули та обговорили відеоматеріали, подискутували на теми: “Києво-руська спадщина в історії української державності” та “Українське козацтво: держава та мова в ХVI–XVIII століттях”. Участь у заході сприяла усвідомленню учасниками наступності тисячолітніх традицій української державності та мови від Києво-Руської держави, Запорізької Січі, Гетьманщини до українських державних утворень доби Національної революції 1917–1921 рр. і сучасної незалежної України. Було сформовано критичне ставлення до історіографічної, лінгвістичної спадщини, історичних і лінгвістичних джерел; спростовано імперські й радянські міфи про історичне минуле України, її мови та державності.

За результатами проходження підготовки слухачі отримали Сертифікат Національної школи суддів України.