Національна школа суддів України

Вивчення проблемних питань адміністративного судочинства

30 жовтня – 3 листопада 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів апеляційних адміністративних судів.

У вітальній промові проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів. Анатолій Костенко зазначив, що, враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” та “Суддівська етика. Доброчесність” із наступним оцінюванням суддів.

Розпочала підготовку суддя Вищого адміністративного суду України Світлана Головчук з обговорення проблемних питань розмежування юрисдикції в адміністративних, господарських та цивільних спорах та детально зупинилась на правових висновках Верховного Суду з цього питання. Під час наступної інтерактивної лекції Світлана Головчук ознайомила суддів з особливостями розгляду спорів із приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби з врахуванням новел законодавства, що регулює спірні правовідносини. Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко розповіла про застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини в цивільному судочинстві та проаналізувала рішення ЄСПЛ проти України.

Під час підготовки судді обговорять ряд тем, актуальних для судової влади в умовах сьогодення. Зокрема, суддя Вищого адміністративного суду України Валентина Юрченко розкриє проблемні питання, що виникають під час розгляду апеляційними судами справ у зв’язку із застосуванням положень Податкового кодексу України. Суддя Вищого адміністративного суду України Любов Гончар зосередить увагу на питаннях застосування митного законодавства під час розгляду справ щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів митної служби й обговорить проблемні питання щодо  надання нових доказів суду апеляційної інстанції та визначення меж доказування під час перегляду адміністративних справ в апеляційному порядку. Суддя Вищого адміністративного суду України Олександр Ситніков розгляне низку важливих питань щодо перегляду судових рішень в адміністративних справах.

Радник із правових питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Дмитро Плечко, адвокат Олександра Журко та начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Гашицький зосередять увагу суддів на проблемних питаннях, які виникають під час розгляду спорів, що стосуються статусу біженця та додаткового або тимчасового захисту. Спілкування з викладачами та демонстрація відеофільму переконливо доведуть, що проблема біженців і вимушених переселенців залишається не тільки національною, а й міжнародною та вимагає постійної і пильної уваги та вдосконалення законодавства з цього питання.

Інтерактивні лекції щодо процесу реформування судової системи та напрямків реформування законодавства викликають жваві дискусії серед суддівської спільноти. Під час підготовки судді вдосконалять свої  знання та обміняються професійним досвідом.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.