Національна школа суддів України

Врегулювання конфліктів у кримінальних справах шляхом медіації

9 грудня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів м. Львова, Львівської області та Львівського апеляційного суду семінар “Перспективи розвитку в Україні відновних підходів у кримінальному провадженні”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України у співпраці із Консультативною місією Європейського Союзу.

Відкриваючи семінар, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала учасників та подякувала партнерам за можливість опрацювання теми відновних підходів у кримінальному провадженні та перспектив її розвитку.

Тренер з питань верховенства права Львівського регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу Маркус Ролофс коротко розповів про ідею медіації та розуміння її не як покарання, а як можливість потерпілого і кривдника сісти за стіл переговорів. Він також наголосив на успішній практиці відновного правосуддя у багатьох державах і висловив сподівання, що в Україні це також допоможе суттєво зменшити навантаження на суди.

У своєму вступному слові директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин привітав слухачів, подякував їм за інтерес до теми медіації та наголосив на необхідності пошуку “спільних точок дотику” усіх учасників процесу при здійсненні судочинства.

До проведення семінару було залучено начальницю Управління впровадження альтернативних способів вирішення спорів Координаційного центру з надання правової допомоги Ірину Бондаренко; юриста, медіатора, кандидата юридичних наук Ірину Федорич; медіатора, заступника директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у  Львівській області Віру Іськович та адвоката-посередника у пілотному проекті “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення” Тетяну Малерик.

З метою поглиблення знань про застосування медіації у кримінальному провадженні та ролі суддів у цьому процесі учасники разом із тренерами оглядали національне та міжнародне законодавство у сфері відновного правосуддя та медіації; розглядали їх принципи, моделі та переваги для суспільства і держави.

Слухачам, які попередньо були розділені на групи, було запропоновано до вирішення кейс-аналіз звернень, які передавались посередникам з числа адвокатів у межах реалізації у Львівській області пілотного проекту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення” на виконання наказу Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 21 січня 2019 року         № 172/5/10,  а також звернень, які передавались медіаторам у межах проекту “Впровадження відновного правосуддя в Україні”, реалізованого ГО ”Інститут миру і порозуміння” у співпраці з Верховним Судом, за підтримки UNDF.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.