Національна школа суддів України

Загальна характеристика та особливості військових кримінальних правопорушень

2 жовтня 2023 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних та апеляційних судів семінар “Кримінальна відповідальність військовослужбовців: особливості кваліфікації та призначення покарання”.

Захід організовано та проведено Львівським, Дніпровським та Одеським регіональними відділеннями спільно з відділом підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України.

Відкриваючи семінар, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала учасників та представила запрошених викладачів-тренерів. Очільниця відділення звернула увагу, що матеріали заходу розроблені НШСУ  є актуальними та містять судову практику.

У своєму вступному слові директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський подякував слухачам за те, що вони попри завантаженість знаходять час для свого професійного зростання.

Директор Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський коротко розповів про плани та подальші напрямки роботи НШСУ з опрацювання теми семінару, а також закликав учасників активно до них приєднуватись у майбутньому.

До проведення заходу було залучено суддю Межівського районного суду Дніпропетровської області Олексія Гончаренка; суддю Шевченківського районного суду міста Запоріжжя Лілію Карабак; суддю Добропільського міськрайонного суду Донецької області Андрія Кошлю; суддю Маловисківського районного суду Кіровоградської області, кандидата юридичних наук Дмитра Кратка; суддю Шосткинського міськрайонного суду Сумської області Тетяну Литвинко; суддю Шевченківського районного суду міста Києва, докторку філософії в галузі “Право” Ларису Радуцьку та  прокурора відділу взаємодії з прокуратурами нижчого рівня Управління забезпечення реалізації процесуальних повноважень Генерального прокурора у кримінальному провадженні Департаменту організаційно-контрольної діяльності, правового та аналітичного забезпечення Офісу Генерального прокурора, кандидата юридичних наук, доцента Миколу Туркота.

Під час заходу викладачами проводились експрес-опитування та модеровані дискусії. Серед тем, що виносились на розгляд були особливості призначення покарання.

Аналізуючи кримінальні правопорушення, тренери виділяли зокрема:

- проти порядку підлеглості та військової честі;

- проти порядку проходження військової служби;

- проти порядку збереження та користування військовим майном;

- проти порядку поводження зі зброєю, з предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення;           

- проти встановленого порядку експлуатації військової техніки;

- проти порядку несення бойового чергування та інших спеціальних служб.

З метою поглиблення знань учасників щодо особливостей кваліфікації та призначення покарання військовослужбовцям, слухачі разом із викладачами детально обговорювали та аналізували судові рішення у цій категорії справ.