Національна школа суддів України

Загальні та спеціальні строки в адміністративному судочинстві

28 липня 2023 року Національна школа суддів України провела семінар для суддів та помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів на тему Строки в адміністратвиному судочинстві: питання правозастосування”.

Навчання організовано та проведено Львівським та Дніпровським регіональними відділеннями спільно з відділом підготовки суддів Національної школи суддів України.

Захід відкрила директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка привітавши учасників та ознайомивши їх із програмою заходу, зазначила, що метою семінару є необхідність аналізу проблемних питань щодо застосування процесуальних строків в адміністративному судочинстві та вироблення уніфікованих підходів до їх розуміння та застосування. Саме аналіз анкет слухачів адміністративної юрисдикції за попередній період став передумовою проведення семінару на анонсовану тему,- підкреслила очільниця відділення.

Директор Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський у своєму вітальному слові зазначив, що інститут строків, в адміністративному судочинстві зокрема, є однією із гарантій дотримання прав та свобод людини та громадянина в Україні, які є пріоритетними для правової держави.

Семінар розпочато презентацією судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, доктора юридичних наук, професора Володимира Кравчука на тему строків звернення до адміністративного суду через призму теорії та практики.

            Захід проведено за участі викладачів-тренерів:

-    Яна Берназюка – судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, доктора юридичних наук, професора, який виступив із темою “Право на справедливий суд та принцип правової визначеності: строки у справах про соціальний захист”;

-   Сергія Уханенка – судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, кандидата юридичних наук, який презентував тему строків у спорах, пов’язаних з державною службою та виборчим процесом;

-   Миколи Гімона – судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, кандидата юридичних наук, який виступив із доповіддю про особливості застосування строків звернення до адміністративного суду у податкових спорах.

По завершенню кожної презентації учасники заходу брали участь у обговоренні піднятої проблематики.