Національна школа суддів України

Захист житлових прав в умовах воєнного стану

23 серпня 2023 року Національна школа суддів України провела для помічників суддів та місцевих загальних, апеляційних судів та Верховного Суду онлайн–семінар “Захист житлових прав: засади, принципи, гарантії, судова практика та особливості правового регулювання  в умовах воєнного стану ”.

Навчальний захід відкрила директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка представила слухачам викладачів семінару та ознайомила з його програмою. 

Спікерами, викладачами (тренерами) семінару були судді місцевих загальних судів: Стелла Цибізова,  Катерина Котельва,  Людмила Макаренко, Валентина МаліновськаМаксим Ходаківський.

Предметом обговорення на зазначеному освітньому заході стали гарантії міжнародного і національного захисту учасників житлових правовідносин.

Лектори ознайомили слухачів з конвенційними засадами захисту житлових прав та відповідною практикою Європейського суду з прав людини. Основну увагу приділено національному житловому законодавству України та практиці Верховного Суду у житлових спорах, в тому числі стосовно відмежування цих спорів від справ інших судових юрисдикцій. Окремо розкрито питання практики вирішення спорів, що виникають у зв’язку з наданням житлово-комунальних послуг. Також висвітлені питання про особливості нормативного регулювання житлових правовідносин в умовах воєнного стану.

Учасники у ході семінару мали можливість задати питання викладачам, поділитися власним досвідом розгляду цивільних справ про житлові спори, звернути увагу на проблеми, що традиційно мають місце під час вирішення цих справ та які виникли внаслідок військової агресії росії проти України.

За результатами участі у навчальному семінарі слухачі отримали відповідні Сертифікати Національної школи суддів України.