Національна школа суддів України

Запуск дистанційного курсу HELP для суддів “Міжнародне співробітництво у кримінальних справах”

12 вересня 2023 року в місті Києві проєкт Ради Європи “HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України в тому числі під час війни” (далі – Проєкт) спільно з Національною школою суддів України запустили дистанційний курс HELP для українських суддів “Міжнародне співробітництво у кримінальних справах”. Учасниками курсу є група суддів, яких відібрала Національна школа суддів України.

Відкрили дистанційний курс вітальними словами проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Ерленд Фалк та міжнародна менеджерка Проєкту Ольга Костенко, які наголосили на важливості співпраці Проєкту з НШСУ у питанні адаптації курсів HELP до національного законодавства. Проєкт спрямований на підвищення кваліфікації нинішніх/майбутніх юристів в Україні (суддів, прокурорів, адвокатів, інших працівників суду та студентів-юристів) для ефективного застосування ними європейських стандартів у галузі прав людини, зокрема і під час війни. У його межах буде розроблятися новий курс HELP Ради Європи з міжнародного гуманітарного права та прав людини, а також адаптовуватися для українських юристів вже створені навчальні курси HELP і модулі.

Представниці Проєкту Ольга Костенко та Галина Смірнова презентували платформу HELP та завдання Проєкту, які полягають у наданні підтримки відповідним навчальним закладам системи правосуддя та Національній асоціації адвокатів України, а також юридичним факультетам/університетам для підвищення кваліфікації нинішніх і майбутніх юристів у сфері стандартів та практик Ради Європи.

Тьюторки курсу – суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, тренерка Національної школи суддів України Ірина Шаповалова та  адвокатка Ельвіра Лазаренко – зробили вступ до національного курсу “Міжнародне співробітництво у кримінальних справах”, під час проходження якого учасники матимуть можливість поглибити свої знання щодо законодавства, що регулює міжнародне співробітництво у ході кримінального провадження, вивчити відповідну практику ЄСПЛ та національну судову практику. Окрему увагу буде приділено міжнародним стандартам видачі осіб (екстрадиції) та їх імплементації в законодавство України, процесуальному аспекту розгляду кримінального провадження щодо видачі осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та повноваженням слідчого судді у сфері міжнародного співробітництва. Учасники курсу також опрацюють питання міжнародного захисту біженців та співпраці України з міжнародними інституціями в питаннях видачі та притягнення винних до відповідальності, розшуку та конфіскації майна та активів, здобутих злочинним шляхом.

Під час запуску нового курсу із тематичними доповідями перед учасниками також виступили юрист Європейського суду з прав людини Олексій Готсул (“Екстрадиція в практиці ЄСПЛ: перспектива міжнародного співробітництва”) та професор кафедри кримінально-правової політики та кримінального права КНУ імені Тараса Шевченка Костянтин Задоя (“Проблеми врахування вироків іноземних судів за законодавством України”).

За результатами успішного проходження дистанційного курсу, всі учасники отримають відповідні сертифікати програми Ради Європи HELP та Національної школи суддів України.