Національна школа суддів України

Застосування інструментів міжнародного права при винесенні рішень про міжнародні злочини

6 липня 2023 року Національна школа суддів України спільно з Програмою USAID “Справедливість для всіх” розпочала серію тематичних онлайн-семінарів з метою підвищення рівня кваліфікації українських суддів, прокурорів та адвокатів на основі Настільної книги судді з матеріалами для розгляду справ про міжнародні злочини, яка була підготовлена Програмою USAID “Справедливість для всіх” у співпраці з Національною школою суддів України за участі суддів України, міжнародних експертів UpRights і Global Rights Compliance (за підтримки проєкту МАТРА-Україна) та представлена зацікавленим сторонам 22 червня цього року.

Перший тематичний семінар на тему “Застосування інструментів міжнародного права при винесенні рішень про міжнародні злочини за статтею 438 Кримінального кодексу України” відкрили виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна та співдиректор і засновник UpRights Аса Солвей.

Модерували роботу на семінарі радниця з питань роботи з громадянським суспільством Програми USAID “Справедливість для всіх” Валентина Мудрік та юридичний радник UpRights Девід Кіннеком.

До проведення першого семінару було залучено міжнародних експертів – Валері Габард, співдиректорку і засновницю UpRights, та Бенджаміна Гумперта, суддю Суду Краун (Сполучене Королівство).

Під час модерованої дискусії міжнародні експерти розкрили та обговорили з учасниками семінару питання щодо застосування статті 438 Кримінального кодексу України у світлі характеру та змісту міжнародного гуманітарного права й міжнародного кримінального права, а також судової практики міжнародних судів та трибуналів, зокрема практики Міжнародного кримінального суду та Європейського суду з прав людини.

У заключній частині навчання відбулася загальна дискусія, у ході якої учасники мали змогу поставити експертам уточнюючі запитання з тематики їх виступів та обмінятися думками щодо озвучених питань.