Національна школа суддів України

Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у національній судовій практиці

7 листопада 2023 року Національна школа суддів України провела семінар для помічників суддів “Застосування практики Європейського суду з прав людини в національному судочинстві. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці”.

Освітній захід розпочали заступниця начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва та заступниця директора Дніпровського регіонального відділення Алла Баштанник, які представили викладачів та розповіли про правила та порядок проходження онлайн-навчання.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук Василь Ільков, суддя Авдіївського міського суду Донецької області, доктор філософії в галузі «Право» Олена Панченко, розглянули засади діяльності Європейського суду з прав людини, принципи верховенства права у рішеннях Європейського суду з прав людини, проаналізували правозастосовну практику при вирішенні застосування практики Європейського суду з прав людини в національному судочинстві, адміністративний та цивільний аспекти. 

Наукова консультантка Верховного Суду, кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри нотаріального, виконавчого процесу та адвокатури, прокуратури, судоустрою ННІ права КНУ імені Тараса Шевченка  Ольга Саленко детально висвітлила та обговорила зі слухацькою аудиторією питання практики Європейського Суду з прав людини за статтею 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (кримінальний процесуальний аспект: обшук).

На завершення семінару учасники поділилися враженнями та побажаннями в анкетах зворотного зв’язку.

За результатами участі у семінарі слухачі отримали Сертифікат Національної школи суддів України.