Національна школа суддів України

Застосування норм міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права: новий курс для суддів

7-8 серпня 2018 року в місті Києві відбувається чергова зустріч членів робочої групи з розробки навчального курсу для суддів з питань застосування норм міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права.

Мета зустрічі – опрацювати зміст теоретичної частини основних модулів цього актуального для суддів навчального курсу у формі тренінгу та розробити практичні завдання, погодити зміст навчальної програми курсу, визначитися з роздавальними матеріалами. Зустріч проводиться за сприяння Програми USAID “Нове правосуддя”.

В засіданні робочої групи беруть участь суддя Верховного Суду України Олег Кривенда, суддя Апеляційного суду Миколаївської області у відставці Валентина Гребенюк, суддя Московського районного суду міста Харкова Дмитро Крівцов, суддя Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська Олег Некрасов, суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська Андрій Нижний, суддя Перемишлянського районного суду Львівської області Андрій Савчак, суддя-спікер Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Іван Яковенко, суддя Київського районного суду міста Харкова Наталія Якуша, а також радник з питань роботи з громадянським суспільством Програми USAID «Нове правосуддя» Валентина Мудрік, експерт Програми USAID «Нове правосуддя» Антон Кориневич, старший науковий співробітник відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства Національної школи суддів України Людмила Бицюра.

Відкриваючи засідання робочої групи, керівник робочої групи – начальник відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства Національної школи суддів України Тетяна Фулей наголосила, що мета зустрічі – не лише доопрацювати презентації та розробити практичні завдання до курсу, а також визначитися з методами викладання окремих елементів курсу задля досягнення навчальних цілей, надання курсу практичної спрямованості на оволодіння суддівськими навичками.

З презентаціями матеріалів курсу виступили судді Наталія Якуша (Модуль 1 “Визначення збройного конфлікту. Відмінності між не міжнародним збройним конфліктом  та ситуаціями внутрішніх заворушень і безпорядків”), Андрій Савчак (Модуль 2 “Співвідношення понять і концепцій загальнокримінальних злочинів та міжнародних злочинів”), Валентина Гребенюк (Модуль 3 “Міжнародні злочини в законодавстві України”), з підготовленими практичними завданнями – судді Дмитро Крівцов та Іван Яковенко.

У ході дводенної зустрічі також обговорено модельні справи, сфокусовані на встановлення наявності або відсутності збройного конфлікту, його характер, кваліфікацію злочинів за нормами міжнародного гуманітарного права та національним кримінальним законодавством тощо.

Під час зустрічі судді отримали фахові коментарі до розроблених завдань та матеріалів курсу від експертів Програми USAID “Нове правосуддя” Антона Кориневича та Анни Микитенко.

Апробація навчального курсу запланована на кінець 2018 року.