Національна школа суддів України

Застосування принципу юридичної визначеності в адміністративному судочинстві: апробація нового навчального курсу

8-9 листопада 2023 року Національна школа суддів України спільно з проєктами Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» та «Посилення соціального захисту в Україні»  провела у м. Львів апробацію навчального курсу для суддів щодо застосування принципу юридичної визначеності в адміністративному судочинстві.

Відкриваючи захід, Тетяна Фулей, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України наголосила, що до розробки цього курсу залученні судді адміністративних судів усіх трьох інстанцій, проте його основною цільовою авдиторією є судді апеляційних адміністративних судів. Відтак вона підкреслила, що тематика курсу свідчить про новий рівень застосування конвенційних стандартів суддями адміністративної юрисдикції. Якщо у 2016-2017 роках НШСУ на запит суддівської спільноти робила акцент на розкритті змісту конвенційних прав та сферах дії окремих статей Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, то сьогоднішня апробація свідчить, що тематикою нових курсів є принципи чи юридичні концепції. Досвід НШСУ також засвідчує дієвість використання інтерактивних методик в суддівській освіті, які узагальнено у науково-методичному посібнику «Ефективні інтреактивні методи навчання з питань застосування Конвенції та практики ЄСПЛ у суддівській освіті», розміщеному на вебсайті НШСУ. Тетяна Фулей подякувала усім розробникам за час і зусилля, вкладені ними у навчальні матеріали цього курсу.

Олег Заверуха, голова Восьмого ААС у своїй промові висловив слова вдячності за продовження партнерських відносин між Національною школою суддів України, Офісом Ради Європи в Україні та судом і підкреслив важливість цього заходу у такий складний для країни час, коли процеси державотворення та правозастосування ще більше мають гарантувати захист прав людини та утвердження принципу верховенства права.

Ірина Кушнір, менеджерка проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду», зауважила, що цей курс для суддів є новим етапом вивчення Європейської конвенції з прав людини: не за конкретним правом, а за принципом, який проходить через усю матерію Конвенції.

Сюзанна Мнацаканян, керівниця проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні», підкреслила важливу роль Європейської соціальної хартії та практики Європейського комітету з соціальних прав під час розгляду справ щодо юридичної визначеності в контексті соціальних виплат. 

Учасники та учасниці апробації мали можливість ознайомитися з мінілекціями, попрацювати в малих групах над обговоренням практичних завдань та перевірити себе під час вхідного та вихідного експресопитування. Курс охоплює такі модулі як:

  • юридична визначеність як елемент верховенства права;
  • якість закону як елемент юридичної визначеності;
  • легітимні очікування;
  • res judicata.

Другий день апробації стосувався обмеження соціальних виплат в контексті легітимних очікувань.

По закінченню апробації навчального курсу  його учасники та учасниці отримали сертифікат Національної школи суддів України.