Національна школа суддів України

Застосування запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та домашнього арешту в Україні

14 грудня 2022 року заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська, провідна наукова співробітниця відділу “Тестологічний центр” Катерина Слюсарева та суддя Галицького районного суду міста Львова Катерина Котельва взяли участь у експертній дискусії щодо застосування запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та домашнього арешту в Україні.

Захід організований проєктом Ради Європи “Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України” спільно з Міністерством юстиції України з метою сприяння експертному обговоренню проблем, пов’язаних із застосуванням запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та домашнього арешту в Україні, у тому числі в умовах війни.

Дискусію розпочала вступним словом Уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко. Надалі експерт Ради Європи і автор дослідження Маркіян Бем презентував основні висновки та рекомендації за результатами дослідження на основі аналізу практики за 2018–2020 рр. До проведення дослідження були залучені судді та працівники Верховного Суду, судді інших судів, прокурори, правники, науковці, представники громадських організацій, які брали участь у фокус-групах.

Міжнародний експерт Ради Європи, член експертно-консультативної групи Ради Європи з підтримки Офісу Генерального прокурора України Джеремі Макбрайд ознайомив учасників з особливостями застосування статті 5 ЄКПЛ під час війни.

Під модеруванням радниці з правових питань Офісу РЄ в Україні Божени Маланчук перед учасниками дискусії виступили представники Офісу Ради Європи Клара Браун та Фредерік Долт. Затим менеджерка Проєкту Натія Джапарідзе поінформувала про затвердження Програми дій на 3 роки.

Зі звітом РЄ можна ознайомитися тут.