Національна школа суддів України

Засвоєння навичок для відправлення правосуддя в господарських судах

28 грудня 2018 року заступник начальника відділу Володимир Поплавський провів зустріч із майбутніми суддями та їх коучами  в господарському суді Кіровоградської області. У цьому суді проходять стажування чотири слухачі.

Адаптацію майбутніх суддів до умов відправлення правосуддя здійснюють судді–наставники Віта Кабакова та Наталя Коваленко.

Участь у зустрічі взяли голова суду Людмили Вавренюк, заступниця голови суду Світлани Колодій, керівник апарату суду Тетяна Ніколаєнко, начальник відділу управління персоналом Євгенія Кононченко та судді, які є коучами.

Слухачки та слухачі Національної школи суддів для проходження стажування мають окреме приміщення в суді, в якому є всі можливості опанувати тонкощі та особливості майбутньої професії судді. Стажування проводиться відповідно до індивідуальних планів майбутніх суддів. Вони знайомляться з процедурою ведення судового засідання безпосередньо в залах судових засідань. Після цього готують проекти судових рішень, які обговорюють із коучами.

Судді Віта Кабакова та Наталя Коваленко відмітили, що при дослідженні матеріалів  судових справ майбутні судді правильно визначають характер спірних правовідносини та підходять до вирішення спору по суті з урахуванням принципів справедливості та верховенства права.

Кандидати та кандидатки на посади суддів звертають увагу на належну організацію роботи суду, відзначають високий професійний рівень наставників та їх новітні підходи до вирішення спорів з урахуванням практики Європейського суду з прав людини. Вони із задоволенням діляться своїми враженнями щодо належної підтримки під час проходження стажування як з боку коучів, так і з боку керівництва й  усього апарату суду.

Для закріплення навичок головуючого в господарських справах майбутні судді будуть керувати модельними судовими процесами, учасниками яких будуть працівники апарату суду, а експертами виступлять наставники слухачок і слухачів Національної школи суддів України.