Національна школа суддів України

Здобуття практичних навичок для розгляду трудових спорів

19 жовтня 2018 року в Харківському регіональному відділенні для  слухачів і слухачок однієї із груп спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді розпочався дводенний тренінг щодо особливостей розгляду трудових спорів.

Метою тренінгу є опанування основних нормативно–правових актів, що регулюють трудові правовідносини, та судової практики. Особлива увага в матеріалах тренінгу звертається на процесуальні аспекти розгляду цієї категорії справ судами першої інстанції.

Викладачі Еліна Сілантьєва та Олена Федорова, які мають значний досвід суддівської роботи, навчать майбутніх колег правильно визначати, тлумачити та застосовувати принципи та норми права.

На початку тренінгу викладачами було проведено експрес–опитування з використанням електронної системи клікерів, що допомогло з’ясувати слухачам і слухачкам власний рівень обізнаності у трудовому законодавстві.

У ході тренінгу було обговорено особливості, передбачені ЦПК при поданні позовів, що виникають із трудових правовідносин; визначено строки, установлені для розгляду спорів про поновлення на роботі судом; з’ясовано підсудність трудових спорів.

Програмою тренінгу передбачено розгляд шести тем:

–     правове регулювання трудових відносин

–     трудовий договір, поняття, види

–     робочий час та час відпочинку

–     оплата, охорона праці

–     дисциплінарна, матеріальна відповідальність

–     припинення трудового договору та звільнення з роботи.

Матеріал тренінгу представленого у вигляді презентацій, а слухацькій аудиторії запропоновано для вирішення низку практичних завдань, зокрема робота в малих групах, у ході якої вирішувються ситуативні задачі, розроблені на основі реальних судових справ, завдяки чому кандидати на суддівські посади набудуть практичних навичок з ухвалення рішень у трудових спорах.