Національна школа суддів України

Зміни до податкового та митного законодавства в умовах воєнного стану в Україні

12 травня 2022 року за ініціативи Національної школи суддів України та Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду проведено всеукраїнський онлайн–семінар для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів “Україна в умовах воєнного стану. Зміни до податкового та митного законодавства. Практика Верховного Суду”

Навчальний захід відкрив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, який наголосив, що обрана тема є важливою для обговорення та діалогу і стосується застосуванню змін у законодавстві в умовах воєнного стану в Україні. Він відзначив, що незважаючи на надзвичайні умови, в яких перебуває уся країна, Національна школа суддів України відчуває нагальну потребу суддів у професійному спілкуванні та забезпечує цю можливість. Так, за час воєнного стану підготовку в різних формах навчання пройшли майже 11 тисяч працівників суду, а у деяких заходах одночасно брали участь до 500 суддів. Зокрема, актуальними і важливими були виступи Голови Верховного Суду Всеволода Князєва, Голови Ради суддів України Богдана Моніча та Голови Державної судової адміністрації України Олексія Сальнікова щодо низки нормативних актів, що регулюють діяльність судів у період воєнного часу, проблемних питань організації діяльності судів, ролі ДСА в забезпеченні роботи судів у період воєнного стану.

Ректор також поінформував суддів, що тематика воєнних злочинів була предметом обговорення на засіданні Керівного комітету Європейської мережі суддівської освіти, в якому брали участь очільники національних шкіл європейського союзу, а Національна школа суддів України виступала у статусі спостерігача. Під час засідання була висловлена підтримка суддівському корпусу України.

Модерувала роботу семінару начальниця відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Любов Гончар.

Для проведення заходу запрошено професійну команду суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховний Суд Наталію Блажівську, Ігоря Олендера, Ірину Желтобрюх та Одеського окружного адміністративного суду Оксану Бойко.

Ключовим аспектом всеукраїнського семінару став розгляд важливого і актуального питання стосовно змін до податкового та митного законодавства в умовах воєнного стану.  Викладачі (тренери) нагадали загальні положення змін в оподаткуванні під час воєнного/надзвичайного стану, детально зупинилися на обговоренні окремих аспектів та особливості оподаткування в період дії воєнного стану. Також інформаційним і корисним для суддівської аудиторії був огляд практика Верховного Суду в умовах воєнного стану. Слушними були практичні підходи до питання про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

Наприкінці навчання судді окружних та апеляційних адміністративних судів обмінялися думками з озвучених питань, отримали корисні рекомендації та обґрунтовані відповіді на запитання.

Участь у семінарі взяло понад 100 суддів окружних та апеляційних адміністративних судів.