Національна школа суддів України

Зміцнення потенціалу правоохоронних органів України у боротьбі з торгівлею людьми

8-9 жовтня 2019 року в місті Маріуполі Національна школа суддів України спільно з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) проводить семінар для суддів апеляційних та місцевих загальних судів Донецької і Луганської областей на тему: “Зміцнення потенціалу правоохоронних органів України у боротьбі з торгівлею людьми”

До участі на семінарі запрошено також працівників прокуратури та органів охорони правопорядку. Вітальними виступами захід відкрили заступник Координатора Програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні Оксана Горбунова та керівник ІТ відділу Представництва МОМ в Україні Віктор Заскальний. Вони зазначили, що запропонована для обговорення тематика семінару наразі є суспільно актуальною. Оксана Горбунова прокоментувала мету і навчальні цілі семінару, детально зупинилась на останніх тенденціях та напрямках протидії торгівлі людьми в Україні в рамках програм Представництва МОМ в Україні.

Викладачами на захід залучено юристів, правників та досвідчених висококваліфікованих суддів, які володіють знаннями, досвідом з актуальної тематики: Михайла Андрієнка, Геннадія Герасименка, Олексія Гоманюка, Валентину Гуменюк, Наталію Костенко, Марину Мартинюк, Любомира Никифоряка, Андрія Орлеана, Оксану Пустову.

Учасники семінару обговорять напрямки протидії торгівлі людьми в Україні, кримінально-правову характеристику злочинів, пов’язаних з торгівлею  людьми, особливості розмежування від суміжних складів злочину. Заплановано розгляд можливостей міжнародного співробітництва під час кримінального провадження за фактами торгівлі людьми: використання механізмів міжнародно-правової допомоги при проведенні процесуальних дій (екстрадиція, допит шляхом проведення відео- або телефонної конференції, розшук, арешт, конфіскація майна тощо). Буде приділено увагу практиці взаємодії з правоохоронними органами щодо надання статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Слухачі ознайомляться з судовою практикою у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми та порядком проведення процедури  встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Повний текст програми семінару розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.