Національна школа суддів України

Зразковий суд очима судового адміністратора

11–15 вересня 2017 року в місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку керівників апаратів місцевих та апеляційних судів.

“Навчаючи керівника апарату, опосередковано навчаємо весь персонал суду”, такими словами розпочали підготовку заступник директора Харківського регіонального відділення Яна Шевцова та суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України Людмила Волкова. На першому занятті слухачі висловили свої думки щодо місця та  ролі посади  керівника апарату суду в судовій системі, обговорили перспективні напрями розвитку судового адміністрування в Україні, поділились очікуваннями від спілкування з викладачами та колегами.

У ході підготовки керівник апарату Ленінського районного суду м. Харкова Олена Безбородова ознайомить слухачів з основами організаційного  керівництва діяльністю суду, його поняттям і формами, детально висвітлить окремі аспекти планування роботи суду та практики розподілу обов’язків між працівниками апарату.

Керівник апарату Харківського окружного адміністративного суду Валентина Лисенко зверне увагу на основи фінансово-планової діяльності та фінансово-податкової звітності суду. Окрім того, керівники та заступники керівників апаратів судів обміняються досвідом із питань реалізації проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу та  впровадженню інформаційно-телекомунікаційної системи “Електронний суд”.

Кандидат психологічних наук Анастасія Горецька допоможе керівникам апаратів судів подолати бар’єри у спілкуванні, опанувати техніки безконфліктної взаємодії працівників та розвинути  навички управління колективом та делегування повноважень.

Про особливості проходження державної служби в судах та ведення кадрового діловодства розповість головний редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін.

Доцент кафедри культурології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат філологічних наук Василь Пивоваров ознайомить слухачів з основами українського писемного та усного мовлення в юридичній сфері, вимогами до укладання документів та особливостями їх мовного оформлення, навчить правильності вживання словосполучень і чужомовних слів.

Завершиться підготовка керівників апаратів судів діловою грою на тему: “Модель ідеального суду: побудуй та обґрунтуй”. Слухачі презентують свої напрацювання та логічно обґрунтують власну модель зразкової структури апарату суду за принципами ефективності та економічної доцільності.