Національна школа суддів України

Наукова складова у правосудді: досягнення цілей і визначення пріоритетів

17 грудня 2018 року  відбулося засідання Науково–методичної ради Національної школи суддів України.

Участь у засіданні Науково–методичної ради взяли Голова Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду Михайло Смокович, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Прилипко та провідні вітчизняні науковці.

Ректор Микола Оніщук представив на розгляд членів Науково–методичної ради порядок денний. Він зазначив, що суддівська освіта системно вирішувала непрості завдання, пов’язані з процесом модернізації системи правосуддя. Національна школа суддів України послідовно підвищує стандарти підготовки суддів і працівників апаратів судів, забезпечує науково–методичні потреби інститутів правосуддя, ґрунтовно працює над спеціальною підготовкою нової генерації суддів.

Серед пріоритетів на 2019 рік ректор відмітив розвиток інструментів суддівської освіти та її технологічних спроможностей, подальше вдосконалення елементів і форм процесу підготовки кадрів для системи правосуддя України. Реалізація цих пріоритетів великою мірою визначатиме й майбутнє правосуддя, – переконаний Микола Оніщук.

Високо оцінив діяльність Національної школи суддів України у сфері науково–методичного забезпечення потреб правосуддя й член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Прилипко.

Голова Касаційного адміністративного суду Михайло Смокович у свою чергу заявив, що судді всіх інстанції та юрисдикцій цінують можливості для розвитку, які надає суддівська освіта, а їх зацікавленість у залученні до  процесів та обміну досвідом між суддями повсякчас зростає.

Проректор Володимир Мазурок представив на розгляд Ради аналіз нових підходів у спеціальній підготовці кандидатів на посаду судді.

Результати та плани науково–методичного забезпечення суддівської освіти представила проректор Наталія Шукліна. 

На затвердження Науково–методичної ради було винесено стандартизовані програми підготовки суддів і типові плани підготовки працівників апаратів судів на 2019 рік. Відповідні напрацювання презентував проректор Анатолій Костенко.

Підсумували роботу Науково–методичної ради обговоренням актуальних тенденцій у сфері правосуддя, які будуть визначати завдання суддівської освіти та інших інститутів судової влади у найближчій перспективі.