Національна школа суддів України

Наука і практика суддівської освіти – для правосуддя й суспільства

20 грудня 2017 року відбулося розширене засідання Науково-методичної ради Національної школи суддів України.

Участь у роботі Науково-методичної ради взяли Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Касаційного адміністративного суду в складі ВС Михайло Смокович, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Прилипко, ректор та проректори Національної школи суддів України, начальники відділів, провідні вітчизняні науковці.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук привітав учасників засідання та представив на їх розгляд порядок денний. Ректор наголосив, що  вирішення завдань, які постають у процесі модернізації системи правосуддя потребує   координації та консолідації наукових потенціалів у сфері судоустрою та судочинства.  Взаєморозуміння та взаємодія органів судової влади, правничої та наукової спільноти є необхідністю заради досягнення спільної мети - побудови справедливого правосуддя – наголосив Микола Оніщук.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська відмітила, що суддіська освіта є потужним інструментом для забезпечення єдності судової практики. Оскільки формування єдиної правозастосовчої практики – шлях до підвищення довіри до суду, то у новостворенного Верховного Суду та Національної школи суддів України попереду широке поле для співпраці.

Голова Касаційного адміністративного суду  Михайло Смокович, у свою чергу, заявив, що судді найвищої судової інстанції готові долучитися до навчальних процесів з тим, аби судді повною мірою засвоїли філософію оновленого процесуального законодавства, розуміли сформовану єдину правозастосовчу практику.

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Прилипко високо оцінив діяльність Національної школи суддів України, зокрема у сфері науково-методичного забезпечення потреб правосуддя. На переконання Сергія Прилипка, інститути судової влади мають сприяти розвитку суддівської освіти, як одного з визначальних факторів якості правосуддя.

На порядок денний засідання було винесено  результати науково-дослідної роботи установи у 2017 році та її план на 2018 рік; програми підготовки суддів для підтримання і підвищення кваліфікації на 2018 рік; програму спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

Проректор Наталія Шукліна  презентувала результати науково-дослідної роботи Національної школи суддів України у 2017 році та План науково-дослідної роботи Національної школи суддів України на 2018 рік.

Начальник відділу  Олександр  Гашицький розповів про рекомендовані до впровадження в процес підготовки кандидатів на посаду судді навчальних курсів (тренінгів) і навчально-методичних матеріалів, розроблених Національною школою суддів України у 2017 році

Детально про навчальні курси, розроблені Національною школою суддів України у 2017 році, які рекомендуються до впровадження у процес підготовки суддів розповіла начальник відділу Тетяна Фулей.

Про бачення Національної школи суддів України щодо програм підготовки суддів для підтримання і підвищення кваліфікації на 2018 рік доповів проректор Анатолій Костенко.

Напрацювання суддівської освіти у сфері створення програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді презентував проректор Володимир Мазурок.


Документи, що розглядалися на засіданні Науково-методичної ради будуть винесені для обговорення суддівським та науковим співтовариством.