Національна школа суддів України

Обговорення плану заходів з реалізації Стратегії протидії катуванням

2 листопада 2023 року начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна ФУЛЕЙ взяла участь у погоджувальній нараді щодо подальшої реалізації Стратегії протидії катуванням у системі кримінальної юстиції та актуалізації Плану заходів з її реалізації на наступний період.

Нарада відбулася у Міністерстві юстиції України під головуванням Уповноваженої у справах  Європейського суду з прав людини Маргарити Сокоренко, заступниці Генерального прокурора Вікторії Літвінової, у ній взяли участь представники Офісу Генерального прокурора, Верховного Суду, Державної судової адміністрації України.

Стратегія протидії катуванням у системі кримінальної юстиції розроблена спільно Міністерством юстиції та Офісом Генерального прокурора на виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини та реалізується з 2021 року.

Тетяна ФУЛЕЙ під час свого виступу поінформувала про включення рішень ЄСПЛ за ст. 3 у програми підготовки суддів та кандидатів на посаду судді, а також про розроблені в НШСУ навчальні курси, зокрема «Діяльність слідчого судді як гаранта захисту прав людини на досудовому розслідуванні», та проведені семінари для суддів “Запобігання катуванню: матеріальні та процесуальні аспекти”.

Протягом робочої зустрічі учасники детально обговорили пропозиції із розроблення інструментів роботи з даними щодо фактів катувань, необхідних для подальшої реалізації заходів для протидії катуванням та жорстокому поводженню, попередньо погодили оновлений План заходів реалізації Стратегії.